Sofia Landström – practicing researcher, educator and writer

Exhibitions are a tool, not the result. Art should open up for a democratic dialog and rethink the ‘ordinary’ exhibition practises. Martha Rosler: “art make difference to a social movement only when it is made in cognizance of those movements.” . Exhibition making can be a model of resistance, a tool and not the result.

Historielabbet kör höstkurser i Malmö och Lund

Jag och Karin fortsätter ta över världen med inkluderande konsthistoria, nyhet för hösten är en kurs i Malmö. Se nedan!

Konst- och kulturhistoria, Nyhet

Utforska konsthistoria, lär dig om olika konstformer och placera dem i ett historiskt sammanhang.

Hur har teknologiska förändringar, sociala förhållanden och den geografiska platsen påverkat konsten? Hur har synen på konstnärliga uttryck förändrats över tid och vem har makten över konsthistorien?
På den här kursen kan du, utifrån olika teman som ismer, epoker och platser, lära dig om villkoren för de konstnärer som levt och verkat då som nu.

Mål och innehåll

På kursen vill vi att du ska få en inkluderande syn på konsthistoria och även lära känna konstnärer och konstverk utanför den etablerade kanon.

  • Se kända konstnärer ur nya perspektiv.
  • Lär känna mindre kända konstnärer, däribland många kvinnor.
  • Hitta nya perspektiv och sammanhang utifrån faktorer som genus, etnicitet och klass.
  • Förstå hur platser och kulturella utbyten påverkat konsten.
  • Förstå tidsspecifika uttryck, lär känna ismer och grupperingar, samt få en förståelse för olika epokers konstnärliga uttryck.
  • Se hur konstnärens val av medium skapar mening – vad kan t.ex. foto göra som inte skulptur kan?
  • Hur ser konstnärsrollen ut, nu och då, och på olika platser i världen?

Varje sammankomst utgår från ett visst tema, istället för en kronologisk ordning som annars är vanligt. På så sätt kan du få en övergripande syn på konstens utveckling, och sätta konstverk och konstnärer i nya sammanhang och kanske upptäcka för dig okända konstnärer.

Teman och medier som tas upp är bl.a. måleri, skulptur, arkitektur, design och hantverk, performance, foto och videokonst.

Arbetssätt

Diskussioner och bildanalys är en stor del av kursen som kompletterar de mer traditionella föreläsningsdelarna. Vi uppmuntrar dig att delta i diskussionerna och ett aktivt deltagande.

Målgrupp

För dig som är intresserad av och nyfiken på konst- och kulturhistoria. Du behöver inga särskilda förkunskaper för att vara med på kursen. Du som redan har goda kunskaper om konst- och kulturhistoria kan sätta dina kunskaper i nya sammanhang.

 

ANMÄL ER HÄR:

http://www.folkuniversitetet.se/Kurser–Utbildningar/Kultur-Samhalle/Kultur-och-historia/Konsthistoria/Malmo/konst–och-kulturhistoria/?sr=true

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 18, 2017 by in Uncategorized.
%d bloggers like this: